ClubContabilitate.ro Q&A

"Exista obligativitatea platii TVA pentru exporturi extracomunitare?"

Speta supusa discutiei este obligarea de catre organele de inspectie fiscala a contribuabilui stabilit in Romania, la plata TVA pe avansurile primite de la un client din SUA in scopul executiei unui utilaj nou si inainte de livrarea acestuia. Durata derularii lucrarii de 1,5 ani (mult peste 90 de zile), precum si termenele de plata, sunt stipulate in clar in contractul de vanzare-cumparare incheiat intre parti.
Organele de inspectie fiscala invoca in acest sens prevederile art. 282, al. (1) si (2), lit. a) si b) din Codul Fiscal, considerand ca faptul generator are loc la data emiterii facturilor de avans si nu la livrarea marfii. Acestea considera ca acest art. 282 anuleaza prevederile art. 294, al.1, lit. a) din Codul Fiscal, precum ca ?livr─ârile de bunuri expediate sau transportate ţn afara Uniunii Europene de c─âtre furnizor sau de alt─â persoan─â ţn contul s─âu sunt scutite de tax─â? si de asemenea, pe cele ale art. 281, al. (7), precum ca sunt scutite de tax─â ?prest─ârile de servicii care determin─â decont─âri sau pl─â┼úi succesive, cum sunt serviciile de construc┼úii-montaj, consultan┼ú─â, cercetare, expertiz─â ┼či alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situa┼úii de lucr─âri, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza c─ârora se stabilesc serviciile efectuate sau, dup─â caz, ţn func┼úie de prevederile contractuale, la data accept─ârii acestora de c─âtre beneficiari?, in ultimele doua articole incadrandu-se cazul in discutie.
De mentionat, contribuabilul a emis catre client doar facturi proforme pentru incasarea avansurilor (fara valabilitate fiscala), pentru care, in litera legii, a emis facturi fiscale corespondente in Lei, necesare pentru inregistrarea contabila a avansurilor.
Va rugam sa ne raspundeti daca organele de inspectie fiscala sunt indreptatite sa procedeze la obligarea platii TVA, deci daca prevederile legale sunt aplicate in mod correct, in contextul celor de mai sus.
Va multumesc.


Adaugata in
  • TVA
  • Export extracomunitar

Dan Grigore
 User  Dan Grigore a intrebat la 21 Feb. 2017

 

1 raspuns

Te ajuta acest raspuns? Voteaza aici! Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian Condurache
 Consultant Adrian Condurache a raspuns la intrebare la 21 Feb. 2017
Baza legala prezentata este clara, iar pentru speta prezentata avansurile nu sunt purtatoare de taxa, doar daca facturile emise nu specifica faptul ca sunt avansuri si sunt considerate plati partiale.Alte intrebari despre TVA

Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubContabilitate.ro
Sectiuni
  • ANAF si MFP
  • Codul de procedura fiscala
  • Codul fiscal
  • Declaratii si Formulare
  • Legea Contabilitatii
  • Monografii contabile
  • Studii de caz
  • TVA
Expertii nostri
Alexandra Preutescu
Adriana Marin Violeta Georgescu Georgiana Iovan Geta Bujor Silviu Badea George Necula
Video club

X