ClubContabilitate.ro Q&A

"Intreprindere Individuala"

Pentru o intreprindere individuala care se ocupa cu activitate de comert cu amanuntul in magazine, neplatitor TVA:
1. Eu ca proprietar, pot sa-mi fac Contract de Munca pe functia de Administrator ?
2. Trebuie tinuta o altfel de evidenta contabila in afara de acel Registru de Incasari si Plati ? Daca trebuie tinuta o altfel de contabilitate, trebuie sa platesc o persoana autorizata, chiar daca eu ma pricep ?
3. TVA-ul pe care l-am platit pe facturi la achizitii de mijloace fixe, obiecte de inventar, materiale pentru intretinere si amenajari, combustibil si piese de schimb, am dreptul sa il cer inapoi ? Cum procedez , cui ma adresez  si ce documentatie este necesara ?
Va multumesc .

Adaugata in
  • Studii de caz

Adrian Matanie
 User  Adrian Matanie a intrebat la 08 Iul. 2012

 

1 raspuns

Te ajuta acest raspuns? Voteaza aici! Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Teodora Munteanu
 Expert Teodora Munteanu a raspuns la intrebare la 09 Iul. 2012
1. Cititi OUG.44/2008.
ART. 23 ?Äntreprinz─?torul persoan─? fizic─? titular al ??ntreprinderii individuale este comerciant persoan─? fizic─? de la data ??nregistr─?rii sale ??n registrul comer??ului.
ART. 24 Pentru organizarea ??i exploatarea ??ntreprinderii sale, ??ntreprinz─?torul persoan─? fizic─?, ??n calitate de angajator persoan─? fizic─?, poate angaja ter??e persoane cu contract individual de munc─?, ??nregistrat la inspectoratul teritorial de munc─?, potrivit legii, ??i poate colabora cu alte PFA, cu al??i ??ntreprinz─?tori persoane fizice titulari ai unor ??ntreprinderi individuale sau reprezentan??i ai unor ??ntreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activit─???i economice, f─?r─? ca aceasta s─? ??i schimbe statutul juridic dob??ndit potrivit prezentei sec??iuni.
ART. 25 ?Äntreprinz─?torul persoan─? fizic─? titular al unei ??ntreprinderi individuale nu va fi considerat un angajat al unor ter??e persoane cu care colaboreaz─? potrivit art. 24, chiar dac─? colaborarea este exclusiv─?.
?Äntreprinz─?torul persoan─? fizic─? titular al unei ??ntreprinderi individuale poate cumula ??i calitatea de salariat al unei ter??e persoane care func??ioneaz─? at??t ??n acela??i domeniu, c??t ??i ??ntr-un alt domeniu de activitate economic─? dec??t cel ??n care ??i-a organizat ??ntreprinderea individual─?.

2. Vezi prevederile OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente sunt obligati, potrivit prevederilor art. 49 alin. 8 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, sa organizeze si sa conduca evidenta contabila in partida simpla.
Persoanele fizice autorizate, au obligatia obtinerii si completarii unor registre si documente obligatorii.
Registrul-jurnal de incasari cod 14-1-1/b se foloseste ca document de inregistrare a incasarilor si platilor de catre PFA impozitate in sistem real. Este documentul care arata situatia financiara a PFA.
Registrul inventar cod 14-1-2/a se foloseste de catre PFA pentru inventarierea patrimoniului.
3. nuAlte intrebari despre Studii de caz

Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubContabilitate.ro
Sectiuni
  • ANAF si MFP
  • Codul de procedura fiscala
  • Codul fiscal
  • Declaratii si Formulare
  • Legea Contabilitatii
  • Monografii contabile
  • Studii de caz
  • TVA
Video club

X