ClubContabilitate.ro Q&A

"factura proforma"

Daca administratorul este inregistrat in scopuri de TVA in Romania si intocmeste o factura proforma avans/livrari de marfuri in UE pentru intracomunitara si cel din cadrul UE care este inregistrat WIES in tara sa, vireaza bani ptr ea, cum o inregistrez in contabilitate? Trebuie sa declar in D390 si D300 sau trebuie sa se intocmeasca factura intracomunitara cu Taxare inversa ptr. acest avans?
Eu stiu ca :
Factura proforma nu se inregistreaza in evidentele contabile si nici in declaratiile fiscale/informative ale nici unei societati emitenta/primitoare. Cumva gresesc?
Va multumesc.

Adaugata in
  • Monografii contabile

Victoras Valentin
 User  Victoras Valentin a intrebat la 20 Iun. 2012

 

3 raspunsuri

Te ajuta acest raspuns? Voteaza aici! Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalin Cristea
 User Catalin Cristea a raspuns la intrebare la 21 Iun. 2012
Se emite factura pentru avansul incasat. La livrarea fizica a bunurilor se emite factura de livrare si factura de stornare a avansului facturi separate sau regularizarea avansului se poate face in factura de livrare.
Factura de avans se declara in 390. Daca factura de livrare difera valoric de cea de avans se declara in 390 diferenta.Te ajuta acest raspuns? Voteaza aici! Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Victoras Valentin
 User Victoras Valentin a raspuns userului Teodora Munteanu la 20 Iun. 2012
eu incasez avansul si tot eu facturez , ca atare trebuie sa fac factura de avans sau cea cu marfuri in 15 zile? MultumescTe ajuta acest raspuns? Voteaza aici! Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Teodora Munteanu
 Expert Teodora Munteanu a raspuns la intrebare la 20 Iun. 2012
daca nu a sosit factura pentru avansul achitat, autofacturati, in termen de 15 zile, la cursul din data achitarii avansului. Transmiteti si autofactura furnizorului. Factura se raporteaza in D390.
Vezi art.1342, 153 si 155 din Codul fiscal.Alte intrebari despre Monografii contabile

Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubContabilitate.ro
Sectiuni
  • ANAF si MFP
  • Codul de procedura fiscala
  • Codul fiscal
  • Declaratii si Formulare
  • Legea Contabilitatii
  • Monografii contabile
  • Studii de caz
  • TVA
Video club

X