Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

Logheaza-te utilizand retelele de socializare Login Facebook
Recuperare parola
ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Monografie contabila Bar - Restaurant

Care este monografia contabila si documentele primare pentru o unitate de alimentatie publica Bar â?? Restaurant care isi organizeaza evidenta stocurilor conform inventarului permanent, metoda cantitativ â?? valorica, cu stocuri evidentiate la pret de achizitie?
In aceasta unitate avem atat activitate de productie conform retetarelor la bucatarie si partial la bar pentru produse din categoria: ceai, cafea si cokteiluri, cat si de vanzare marfa pentru produsele achizitionate care se vand ca atare.
Este de la sine inteles faptul ca gestiunea de materii prime s e tine cantitativ â?? valoric la pret de achizitie.
Intrebarea este daca si gestiunea de marfuri se poate tine cantitativ valoric, la pret de achizitie progamul de gestiune permite , sau in mod imperativ, aceasta gestiune trebuie tinuta la pret de vanzare cu amanuntul.
Care sunt implicatiile din punct de vedere fiscal si metodologic al politicilor si practicilor contabile daca, o unitate de desfacere cu amanuntul, de alimentatie publica in speta, prezinta o balanta cu conturile 707, 371 si 607, fara a utiliza conturile 378 si 4428, adaosul commercial fiind evidentiat in aceasta situatie ca diferenta intre conturile 707 si 607. Care sunt documentele primare indicate a fi utilizate pentru aplicarea metodei cantitativ â?? valorice la o unitate Bar â?? Restaurant?

Monografia contabila utilizata este:
I Pentru activitatea de productie din Bucatarie si Bar.
1 Achizitii materii prime document Nir
% 401
301.x
4426

2 Consum materii prime, cf, retetelor document Bon consum
601.x - 301

3 Inregistrarea productiei zilnice document Raport productie
345.x - 711

4 Transfer produs finit in gestiunea marfuri pt.desfacere client
Ce documente ar trebui sa avem aici, pentru aceasta operatiune
371.x - 345.x

5 Vanzare pe baza bon fiscal:
5311 - %
707
4427
6 Descarcare de gestiune aferenta
607 - 371

II Pentru activitatea de vanzare marfuri Bar/ Bucatarie produse achizitionate si vandute ca atare si care nu sufera nici o transformare.
1 Achizitii marfuri Nir la pret de achizitie este OK?
% 401
371.x
4426

2 Vanzare marfuri bon fiscal
5311 %
707
4427
3 Descarcare gestiune marfuri
607.x - 371.x

Dupa cum se observa, evidenta la marfuri se tine la pret de achizitie si nu se utilizeaza conturile 378 si 4428.
Programul de gestiune permite evidenta analitica a tuturor stocurilor, in orice moment, inclusive al preturilor de achizitie.

Este corecta aceasta metoda?
Sau,
Este corect si legal aplicarea metodei de evidenta cantitativ - valorica a stocurilor in comertul cu amanuntul?

pentru ca eu asta am facut: evidenta stocuri materii prime si marfa la pret de achizitie, inventar scriptic si faptic lunar, absenta conturilor 378 si 4428 in monografia aplicata

Ce conturi de venituri se folosesc in alimentatia publica restaurant la vanzarea produselor sale: 701 preparate bucatarie si bar pe baza de retete sau numai 707.
V-as ruga si o argumentare logica si legala, pentru ca sunt multe opinii, unele contradictorii, si as dori sa stiu care metoda este mai corecta.

1 raspuns


la 15 Feb. 2012
In opinia mea inregistrarile contabile ar fi urmatoarele: Materii prime %=401 301 4426 materiale consumabile: %=401 302 4426 consum materii prime/ consumabile: 601=301 602=302 inreg costuri de productie: 331=711 puteti face analitice pe fiecare produs intrare produse finite in gestiune: 345=711 711=331 vanzare produse finite: 411=% 701 4427 descarcare de gestiune: 711=345 vanzare marfuri : 4111=% 707 4427 descarcare gestiune: 607= % 371 378 4428 Pentru restul inregistrarilor consum de energie, reparatii, salarii, contributii, amortizare utilaje etc consultati OMFP 3055/2009 cu modificarile si completarile ulterioare
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!