ClubContabilitate.ro Q&A

"Intreprindere individuala"

Daca sunt intreprindere individuala trebuie sa platesc: impozit venit, asigurari sanatate, dar pentru asigurari Casa de pensii mai este obligatorie contributia de 31,5%?
La inceputul anului am fost sa platesc contributia pensii si mi s-a spus la ghiseu ca nu mai este obligatoriu, dar daca doresc pot merge sa completez formularul 600.
Doresc sa stiu daca este OBLIGATORIU sa mai platesc aceasta contributie catre Casa de Pensii.


Adaugata in
  • Declaratii si Formulare

Liliana Coman
 User  Liliana Coman a intrebat la 17 Iul. 2013

 

1 raspuns

Te ajuta acest raspuns? Voteaza aici! Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Teodora Munteanu
 Expert Teodora Munteanu a raspuns la intrebare la 18 Iul. 2013
Avand in vedere prevederile OUG nr. 125/2011 incepand cu 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice autorizate au trecut in administrarea ANAF.
Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza de catre contribuabilii prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, formular 600, aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 874/2012.
PFA-ul datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure. Acest venit nu poate fi mai mic de 741 de lei.
Nu datoreaza contributia la pensii:
- contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 741 lei),
- persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtnerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj sau pensii.Alte intrebari despre Declaratii si Formulare

Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubContabilitate.ro
Sectiuni
  • ANAF si MFP
  • Codul de procedura fiscala
  • Codul fiscal
  • Declaratii si Formulare
  • Legea Contabilitatii
  • Monografii contabile
  • Studii de caz
  • TVA
Expertii nostri
Nicoleta Marinescu
Nicusor Belciug Violeta Georgescu Geta Bujor Marina- Alexandra Cruciu Georgiana Iovan Alexandra Preutescu
Video club

X