Tratamentul contabil si fiscal al avantajelor primite de salariati

de Clubcontabilitate.ro la 06 Aug. 2012

Tags: omfp 3512 2008, inregistrari contabile


Intrebare Societatea deconteaza beneficii angajatilor: servicii medicale si dentare. Pentru acesta angajatii aduc chitante pe numele lor sau bonuri fiscale. In conditiile in care nu toata suma de pe chitante bonuri fiscale se deconteaza, este corecta urmatoarea inregistrare in contabilitate? Exemplu Angajatul aduce chitanta pe numele lui de 500 lei. Societatea ii deconteaza 400 lei din acesta sume. 1. inregistrare chitanta in contabilitatea firmei 6458=401 400 lei 2. inregistrare decont 401=542 3. plata catre angajat a beneficiului 400 lei 542=5311 (5121)


Raspuns: Conform art. 21 alin. (4) litera f), urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
"f) cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ, potrivit legii, prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii sau intrarii in gestiune, dupa caz, potrivit normelor;"

In norme, la punctul 44, se precizeaza:
"44. inregistrarile in evidenta contabila se fac cronologic si sistematic, pe baza inscrisurilor ce dobandesc calitatea de document justificativ care angajeaza raspunderea persoanelor care l-au intocmit, conform reglementarilor contabile in vigoare."
 
De asemenea, OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, in Anexa 1, face referire la elementele pe care trebuie sa le contina un document justificativ pentru a putea fi inregistrat in contabilitate (art. 2).
 
Rezulta, asadar, ca documentele emise pe numele salariatilor nu pot fi inregistrate in contabilitatea firmei.
Daca, totusi, acestea sunt inregistrate in contabilitatea angajatorului, acestea sunt, bineinteles, cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, deoarece nu au calitatea de document justificativ.
 
In ceea ce priveste tratamentul fiscal, facem precizarea ca suma de 400 lei inregistrata in contul 6458 este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, iar pentru salariat este considerata avantaj, conform art. 53 alin. (3) litera b) din Codul Fiscal , incluzindu-se in veniturile salariale in luna in care i-a fost acordata salariatului si urmand regulile de impunere cu impozit de 16% si contributii sociale, nefiind exceptata de la acestea.
Suma respectiva va fi inclusa pe statul de plata doar pentru impozitare cu 16% si contributii, fara a fi inregistrata in contul 641 si 421.
 
Tratamentul contabil propus de dvs nu este incorect, insa propunem sa fie urmatorul, deoarece contul 401 se utilzeaza atunci cand avem o factura:
6458 = 542 400 lei - pe baza decontului intocmit, avind atasat chitanta / bonul;
542 = 5311 (5121) 400 lei - pe baza de dispozitie de plata.

Articole conexe:

Ultima ora:Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii
0 comentarii 
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubContabilitate.ro
Sectiuni
  • ANAF si MFP
  • Codul de procedura fiscala
  • Codul fiscal
  • Declaratii si Formulare
  • Legea Contabilitatii
  • Monografii contabile
  • Studii de caz
  • TVA
Expertii nostri
Alexandra Preutescu
Marina- Alexandra Cruciu Georgiana Iovan Nicoleta Marinescu Geta Bujor Teodora Munteanu Nicusor Belciug
Video club

X