Pentru despagubiri acordate de instanta se plateste impozit?

de Clubcontabilitate.ro la 10 Aug. 2011

Tags: despagubiri, instanta, impozit, tva, codul fiscal, obligatii contractuale


Intrebare: Daca am primit despagubiri acordate prin Hotarare Judecatoreasca se va plati impozit sau TVA?

Raspuns: Potrivit art. 19 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.

La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.

Veniturile neimpozabile sunt redate la art. 20. Intre acestea nu se regasesc veniturile din despagubiri. Ca atare, acestea constituie venituri impozabile la determinarea profitului impozabil

Conform art. 137 alin. (3) lit. b) din legea mentionata, baza de impozitare a TVA nu cuprinde  sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate. Nu se exclud din baza de impozitare orice sume care, in fapt, reprezinta contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate.

In consecinta nu se datoreaza TVA  asupra "despagubirilor" daca acestea reprezinta daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizari si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate.Articole conexe:

Ultima ora:Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii
0 comentarii 
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubContabilitate.ro
Sectiuni
  • ANAF si MFP
  • Codul de procedura fiscala
  • Codul fiscal
  • Declaratii si Formulare
  • Legea Contabilitatii
  • Monografii contabile
  • Studii de caz
  • TVA
Video club

X