Contractul de arendare. Obligatii de inregistrare

de Clubcontabilitate.ro la 19 Apr. 2012

Tags: codul civil, arendare, codul fiscal, persoana fizica


Intrebare: Actul aditional prin care se modifica nivelul arendei trebuie inregistrat atat la primarie cat si la administratia financiara?


Raspuns:
Conform art. 1.838 din Codul Civil, contractul de arendare trebuie incheiat in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute. Sub sanctiunea unei amenzi civile stabilite de instanta de judecata pentru fiecare zi de intarziere, arendasul trebuie sa depuna un exemplar al contractului la consiliul local in a carui raza teritoriala se afla bunurile agricole arendate, pentru a fi inregistrat intr-un registru special tinut de secretarul consiliului local.
Toate cheltuielile legate de incheierea, inregistrarea si publicitatea contractului de arendare revin arendasului.

In conformitate cu prevederile art. 81 alin. (2) din Codul fiscal , contribuabilii care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de 15 zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.
 
Asadar, persoana fizica care obtine venituri din arendare are obligatia de a inregistra la organul fiscal competent contractul incheiat intre parti precum si actele aditionale incheiate pentru modificarile survenite ulterior, in termen de 15 zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia.
 
In privinta inregistrarii la consiliul local, Codul civil nu impune in mod expres inregistrarea actelor aditionale asa cum o face Codul fiscal in privinta inregistrarilor la organul fiscal competent. Insa, intrucat se modifica contractul incheiat si inregistrat la consiliul local consideram ca se impune inregistrarea si a actelor aditionale incheiate pentru modificarile survenite ulterior la contractele inregistrate.


Articole conexe:

Ultima ora:Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii
0 comentarii 
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubContabilitate.ro
Sectiuni
  • ANAF si MFP
  • Codul de procedura fiscala
  • Codul fiscal
  • Declaratii si Formulare
  • Legea Contabilitatii
  • Monografii contabile
  • Studii de caz
  • TVA
Expertii nostri
Adriana Marin
Marina- Alexandra Cruciu Violeta Georgescu Nicusor Belciug Geta Bujor Teodora Munteanu Georgiana Iovan
Video club

X