PFA sau Intreprindere Individuala? Ce alegi?

de Clubcontabilitate.ro la 10 Aug. 2014

Tags: intreprindere individuala, pfa, ii, declaratii obligatorii, formular 070, formular 220


Singura diferenta dintre PFA si II este de natura juridica si se refera la faptul ca in caz de deces mostenitorii pot continua intreprinderea individuala, daca isi manifesta vointa, printr-o declaratie autentica, in termen de 6 luni de la data dezbaterii succesiunii. Cand sunt mai multi mostenitori, acestia isi vor desemna un reprezentant, in vederea continuarii activitatii economice ca intreprindere familiala. In cazul unui PFA acest lucru nu este posibil.


In consecinta, atat persoana fizica autorizata, cat si titularul unei intreprinderi individuale vor respecta aceleasi reglementari legale:

- din punct de vedere contabil: OMFP nr. 1040/2004;
- din punct de vedere fiscal: Legea nr. 571/2003.

Nu exista declaratii in plus care sa fie generate ca urmare a alegerii formei de organizare (PFA sau II).

Declaratiile obligatorii ce trebuiesc depuse sunt, in principiu, aceleasi la ambele forme de organizare. Ele pot diferi doar in functie de vectorul fiscal. De exemplu, o entitate (PFA/II) va depune Decontul de TVA daca este inregistrata ca platitor TVA sau va depune Declaratia 112 doar daca are salariati angajati cu Contract individual de munca.
 
Declaratiile obligatorii, din punct de vedere fiscal, depuse la inceperea unei activitati independente, indiferent de forma de organizare (PFA/II) sunt:

- Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere", formular 070. Termenul de depunere este de 30 de zile de la data eliberarii actului legal de functionare. Pentru PFA/II care se autorizeaza la Registrul Comertului aceasta declaratie se inregistreaza  automat odata cu inregistrarea infiintarii.

In urma depunerii acestei declaratii intreprinzatorul va primi codul de identificare fiscala.

Ulterior, daca apar modificari fata de datele declarate initial se va depune o Declaratie de mentiuni.

- Declaratia privind venitul estimat/norma de venit, formular 220.


Sursa: infotva.manager.ro

Articole conexe:

Ultima ora:Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii
1 comentariizegheru 2014-08-14 12:41:54

srl -meu datorita cifrei de afaceri de sub 65 000 euro ,am inteles ca de la 1- 07- 2014 beneficiem de scutire de impozit pe profit reinvestit.Explicati-mi si mie ce intra in aceasta categorie si notele contabile care trebuiesc efectuate in articole contabile.Va multumesc.


 
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubContabilitate.ro
Sectiuni
  • ANAF si MFP
  • Codul de procedura fiscala
  • Codul fiscal
  • Declaratii si Formulare
  • Legea Contabilitatii
  • Monografii contabile
  • Studii de caz
  • TVA
Video club

X