PFA poate deduce cheltuieli facute cu cardul personal (nu al PFA-ului)?

de Clubcontabilitate.ro la 04 Ian. 2012

Tags: pfa, deducere pfa, pfa plata card


Intrebare: o PFA poate deduce facturi de cheltuieli efectuate in scopul activitatii PFA-ului, dar pentru care plata s-a efectuat cu cardul personal si nu cardul PFA-ului?


Raspuns: Potrivit art. 48 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare  , venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cu exceptia prevederilor art. 49 si 50.

Potrivit pct 37 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul realizarii veniturilor pentru a putea fi deduse sunt:

a) sa fie efectuate in interesul direct al activitatii;
b) sa corespunda unor cheltuieli efective si sa fie justificate cu documente;
c) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite.

In situatia in care facturile sunt emise pe numele PFA-ului si achitate cu cardul personal al persoanei fizice se va intocmi Dispozitie de plata-incasare catre casierie (cod 14-4-4), catre persoana fizica. Aceasta se va inscrie in Registrul Jurnal de Incasari si plati in coloana pentru plati in numerar.

In concluzie se poate deduce facturi de cheltuieli efectuate in scopul activitatii PFA-ului si care sunt pe numele PFA , chiar daca plata s-a efectuat cu cardul personal si nu cardul PFA-ului, in conditiile intocmirii Dispozitie de plata-incasare catre casierie (cod 14-4-4).Articole conexe:

Ultima ora:Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii
4 comentariiDana 2014-03-27 10:00:48

Daca facturile de energie, intretinere si telefon sunt pe numele sotului meu, le pot inregistra ca si cheltuieli deductibile pt PFA ul meu, si daca da, atunci in ce procent? Multumesc anticipat pt raspuns

Maria 2012-02-13 09:22:49

La activ.indep.se completeaza Reg.de Inc.si plati,iar aici se trec numai op., chitantele si bonurile fiscale care atesta plata efectiva in perioada fiscala respectiva.Nu are relevanta ca ai factura ,daca nu ai achitat/o nu este cheltuiala.chelt,este plata efectiva si numai in perioada fiscala in care lucrezi.

vcontv 2012-01-04 19:22:07

In plus adaug ca registrul de incasari si plati al unui PFA nu este acelasi lucru cu registrul de casa si nici macar fiscul nu urmareste corelatia ca soldul sa fie pozitiv, importante sunt veniturile fiscale si cheltuielile fiscale, si nu discutam de aport personal acesta nu are caracter fiscal, sau ceva asemanator.

vcontv 2012-01-04 19:15:11

Consider ca raspunsul este excesiv si un fel de a ne scarpina la urechea stanga cu mana dreapta.
Nu are relevanta cu ce se face plata efectiva, important este documentul care arata cheltuiala deductibila pentru ca nu este permis sa confundam cheltuiala cu plata si nici ca in calitate de experti sa dam apa la moara fiscului.
Domnilor bonul fiscal sau factura sunt documentele justificative care evidentiaza o cheltuiala deductibila fiscal.


 
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubContabilitate.ro
Sectiuni
  • ANAF si MFP
  • Codul de procedura fiscala
  • Codul fiscal
  • Declaratii si Formulare
  • Legea Contabilitatii
  • Monografii contabile
  • Studii de caz
  • TVA
Video club

X