Impozitarea veniturilor economice ale unei asociatii non-profit

de Clubcontabilitate.ro la 08 Feb. 2013

Tags: ong, profit, impozit, comert, cod, fiscal, microintreprindere, venit


Intrebare: Daca o asociatie non-profit realizeaza si activitati comerciale, se supune regulii de 3% la fel ca societatile comerciale?  Daca veniturile din comert depasesc 15.000 euro, ramane cu impozit pe profit?


Raspuns: Definitia microintreprinderii, in acceptiune fiscala este enumerata la art. 112 alin. (1) lit. a) – d) din Codul fiscal: este o persoana juridica romana, ce realizeaza venituri impozabile mai mici de 65.000 euro, nu are obiect de activitate consultanta, management, asigurari si reasigurari, domeniu bancar etc, si nu are capitalul social detinut de stat si de alte autoritati locale.

Insa, din definitia microintreprinderii, observam ca este o persoana juridica ce are capital social.

O organizatie fara scop patrimonial este o persoana juridica infiintata conform OG 26/2000 privind asociatiile si fundatiile, ce nu are capital social in patrimoniul acesteia, ci un patrimoniu initial, conform art. 6 alin. (2) lit. f) din OG 26/2000, similar capitalului social, insa aporturile in bani si in natura la constituirea fundatiei sau modificarile ulterioare sunt aferente unui patrimoniu initial si nu unui capital social.

Astfel, in opinia noastra, un ONG constituit in baza OG 26/2000 nu poate aplica procedura de impozitare ca microintreprindere prevazuta de titlul IV^1 impozitul pe venitul microintreprinderii din Codul fiscal.

Aceasta este platitoare de impozit pe profit, avand specificul de impozitare si elementele de venit scutite de impozit enumerate la art. 15 alin. (2) – (3) din Codul fiscal, depune declaratia si, dupa caz, plateste, impozit pe profit anual pana pe data de 25 februarie a anului urmator.

Articole conexe:

Ultima ora:Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii
0 comentarii 
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubContabilitate.ro
Sectiuni
  • ANAF si MFP
  • Codul de procedura fiscala
  • Codul fiscal
  • Declaratii si Formulare
  • Legea Contabilitatii
  • Monografii contabile
  • Studii de caz
  • TVA
Video club

X