Ce contributiile datoreaza un PFA care este si salariat?

de Clubcontabilitate.ro la 30 Ian. 2012

Tags: impozit pfa, contributii pfa, contributia de sanatate salariat


In situatia in care persoana fizica are si calitatea de salariat, aceasta nu va datora, pentru veniturile obtinute ca PFA, contributie de asigurari sociale (pensii).


In calitate de PFA va avea obligatia declararii si platii contributiei de asigurari de sanatate, trimestrial pana la data de 15 a ultimei luni din trimestru pentru trimestrul in curs. In acest sens PFA va depune, pana la data primului termen de plata "Declaratia privind obligatiile de consituire si plata la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate datorate de alte persoane decat cele care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca".

Declaratia se va depune la Casa de Sanatate.

Contributia de sanatate este de 5,5% calculata la venitul estimat, stabilit prin Decizia de Impunere anuala, cota care se aplica la venitul net fara a deduce contributia de asigurari de sanatate.

Prin urmare, aveati obligatia declararii si platii trimestriale a Contributiei de sanatate trimestrial, in cursul anului 2011, urmand ca, in anul 2012, dupa determinarea venitului efectiv realizat si depunerea Declaratiei 200 la organul fiscal, sa stabiliti si contributia de sananate conform venitului realizat efectiv, urmand sa efectuati regularizarile (plati in minus sau restituiri/compensari) in termen de 60 de zile de la emiterea Decizie de impunere finala de catre fisc.

In ceea ce priveste contributia la somaj, concedii si indemnizatii acestea sunt facultative /optinale si nu obligatorii. Atata timp cat realizati si venituri din salarii nu consideram oportuna cotizarea la aceste fonduri.Ultima ora:Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii
1 comentariicosmin 2012-02-06 12:02:32

Buna ziua! Vreau sa imi deschis teren artificial de minifotbal langa care un bar simplu,cat sa pot vinde o bere ,un suc..ce ar acte ar fi nevoie si cat mai simplu? trebuie PFA ,SRL?Va multmesc!


 
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubContabilitate.ro
Sectiuni
  • ANAF si MFP
  • Codul de procedura fiscala
  • Codul fiscal
  • Declaratii si Formulare
  • Legea Contabilitatii
  • Monografii contabile
  • Studii de caz
  • TVA
Video club

X