Castigul salarial a crescut cu 0,3%

de Clubcontabilitate.ro la 05 Apr. 2013

Tags: castig, salarial, salariu, mediu, net, brut, ins


Castigul salarial mediu net a fost de 1.553 lei in februarie, in urcare fata de prima luna a anului cu 0,3%, cele mai mari valori fiind inregistrate in fabricarea produselor din tutun (4.731 lei), unde cresterea a fost de 41,8%, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante."In majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare si concediilor fara plata. De asemenea, castigul salarial mediu net a scazut in luna februarie 2013 ca urmare a acordarii in luna ianuarie a primelor ocazionale ori sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) in unele activitati economice", arata un comunicat al Institutului National de Statistica.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv premii pentru performante deosebite), sume din alte fonduri, inclusiv tichete de masa, de realizarile de productie ori incasarile mai mari. De asemenea, castigul salarial a crescut ca urmare a majorarii salariului minim pe economie la 750 lei/luna.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (cu 41,8%) si in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale (8% - 11%). Indicatorul a fost mai mare cu 3,5% - 7,5% in industria metalurgica, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), telecomunicatii, fabricarea echipamentelor electrice, extractia carbunelui superior si inferior, alte activitati de servicii, transporturi aeriene, intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-0,3%) si invatamant (-0,2%). Usoare cresteri s-au inregistrat in administratia publica (+1%) ca urmare a majorarii salariului minim pe economie si a promovarilor in gradul profesional.

Comparativ cu luna februarie 2012, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 99,9%.

Articole conexe:

Ultima ora:Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii
0 comentarii 
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubContabilitate.ro
Sectiuni
  • ANAF si MFP
  • Codul de procedura fiscala
  • Codul fiscal
  • Declaratii si Formulare
  • Legea Contabilitatii
  • Monografii contabile
  • Studii de caz
  • TVA
Expertii nostri
Adriana Marin
Alexandra Preutescu Teodora Munteanu Silviu Badea Georgiana Iovan Nicusor Belciug Violeta Georgescu
Video club

X