Recuperarea pierderilor fiscale ? reguli noi de la 1 octombrie 2012.

de Clubcontabilitate.ro la 09 Oct. 2012

Tags: pierdere fiscala, fuziune, divizare


Prin OG 15/2012, la capitolul impozit pe profit, au fost aduse modificari in ceea ce priveste pierderile fiscale, aplicabile de la 1 octombrie. Noile prevederi permit persoanelor juridice succesoare ale operatiunilor de reorganizare sa recupereze pierderile fiscale, posibilitate pe care acestea nu au avut pana acum.


Astfel, s- a modificat alin. 2 al art. 26 din Codul fiscal care prevedea, inainte de modificare, ca pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta prin divizare sau fuziune nu se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati sau de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite, dupa caz.

Dupa modificare, alin. 2 al art. 26 prevede urmatoarele:

„(2) Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele şi pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare.

Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu işi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se recupereaza de acesti contribuabili si de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta.”

Totodata a fost modificat si art 27^1 alin 10^2 lit d, in ceea ce priveste pierderile fiscale in cazul operatiunilor de fuziune, divizare, divizare partiala, transferurilor de active si schimburilor de actiuni in care sunt implicate societati din doua sau mai multe state membre.

Astfel, conform noilor reglementari cu aplicabilitate tot de la 1 octombrie, in situatia in care societatea cedenta inregistreaza pierdere fiscala, aceasta se recupereaza de catre sediul permanent al societatii beneficiare situat in Romania.

In cazul transferului sediului social al unei societati europene din Romania in alt stat membru, iar societatea respectiva inregistreaza pierdere fiscala, aceasta se recupereaza de catre sediul permanent al societatii europene ori al societatii cooperative europene situat in Romania.Ultima ora:Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii
4 comentariiangela 2012-11-12 16:57:52

-s-a modificat plafonul de casa al unui srl?
-s-a modificat valoarea pe care o putem plati zilnic catre un furnizor?
va multumesc anticipat

aninaeg 2012-11-08 20:39:56

5

aninaeg 2012-11-08 20:18:27

3

frinculescu 2012-10-19 08:08:35

Buna ziua,
Am o societate care si-a reluat activitatea dupa o perioada de suspendare de 3 ani. in momentul suspendarii exista un stoc de marfa de cca 15000 lei, si mijloace fixe la o valoare de inventar de cca.10000. Cea mai mare parte a marfurilor au perioada de valabilitate expirata sau nu mai corespund tehnic si estetic. Cum pot aduce pe zero stocurile? Avand in vedere ca dupa reluarea activitatii societatea are alt obiect de activitate as vrea sa casez si mijloacele fixe si obiectele de inventar.
Multumesc!


 
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubContabilitate.ro
Sectiuni
  • ANAF si MFP
  • Codul de procedura fiscala
  • Codul fiscal
  • Declaratii si Formulare
  • Legea Contabilitatii
  • Monografii contabile
  • Studii de caz
  • TVA
Video club

X