Noua structura a Fiscului a fost publicata

de Clubcontabilitate.ro la 02 Iul. 2013

Tags: anaf, reorganizare, oug 74 2013


Directiile judetene ale finantelor publice vor fi desfiintate, iar in locul lor se vor infiinta directii regionale ale finantelor publice. Nu vor mai exista 42 de structuri la nivel national, ci doar 8, dupa cum se arata intr-un act normativ publicat in Monitorul Oficial si intrat deja in vigoare. Acelasi document prevede infiintarea unei noi structuri in cadrul ANAF, Directia Generala Antifrauda Fiscala, ce va avea atributii de combatere a actelor si faptelor de frauda si evaziune fiscala.  Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea activitatii de administrare fiscala, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 389, din 29 iunie 2013, documentul fiind elaborat in cadrul procesului de accelerare a reformei administrative a ANAF.

Printre cele mai importante modificari operate de actul normativ se numara desfiintarea directiilor generale judetene a finantelor publice. In locul acestora, in subordinea ANAF se vor infiinta directiile generale regionale ale finantelor publice, institutii publice cu personalitate juridica, a caror arie de competenta va corespunde regiunilor de dezvoltare, astfel cum au fost stabilite prin Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regionala in Romania.

Practic, dupa cum se precizeaza in actul normativ, noile directii regionale se vor infiinta prin transformarea directiilor generale a finantelor publice dintr-un judet, prin fuziunea prin absorbtie a celorlalte directii generale judetene ale finantelor publice din aria de competenta.

Astfel vor exista doar 8 structuri la nivel national, in functie de regiunile de dezvoltare ale Romaniei:

- Regiunea de Dezvoltare Nord-Est - care grupeaza judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui.
- Regiunea de Dezvoltare Sud-Est - care grupeaza judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Vrancea si Tulcea.
- Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia - care grupeaza judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman.
- Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia - care grupeaza judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea.
- Regiunea de Dezvoltare Vest - care grupeaza judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis.
- Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest - care grupeaza judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj, Satu Mare si Maramures.
- Regiunea de Dezvoltare Centru - care grupeaza judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.
- Regiunea de Dezvoltare Bucuresti-Ilfov - care grupeaza municipiul Bucuresti si judetul Ilfov.

Principalul obiectiv al reorganizarii este imbunatatirea performantei operationale a ANAF si diminuarea costului colectarii, in conditiile in care de la nivel central la nivel teritorial se va opera cu un numar de 8 structuri in locul celor 42 existente in prezent. In plus, se vor crea unitati mai echilibrate din perspectiva ponderii economice si a ponderii in colectarea veniturilor, iar numarul functiilor de conducere se va reduce considerabil, pana la o treime.

"Prin reducerea cu pana la 30% a functiilor de conducere se va accelera procesul decizional si se vor realiza economii in vederea incadrarii in fondurile bugetare alocate pentru cheltuielile de personal", se precizeaza intr-un comunicat de presa eliberat de Ministerul Finantelor.

Articole conexe:

Ultima ora:Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii
0 comentarii 
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubContabilitate.ro
Sectiuni
  • ANAF si MFP
  • Codul de procedura fiscala
  • Codul fiscal
  • Declaratii si Formulare
  • Legea Contabilitatii
  • Monografii contabile
  • Studii de caz
  • TVA
Expertii nostri
Nicoleta Marinescu
Teodora Munteanu Silviu Badea Nicusor Belciug Geta Bujor George Necula Marina- Alexandra Cruciu
Video club

X