ClubContabilitate.ro Q&A

"Accize bauturi alcoolice"

Daca o SRL cu domeniu de activitate Baruri si restaurante cumpara de la persoane care produc acasa bautura spirtoasa din fructe (tuica) si o vinde in bar, trebuie sa plateasca la Finante taxe sau accize pentru vanzarea acestui produs?

Adaugata in
  • ANAF si MFP

Nicoleta Leordean
 User  Nicoleta Leordean a intrebat la 05 Mar. 2013

 

1 raspuns

Te ajuta acest raspuns? Voteaza aici! Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Teodora Munteanu
 Expert Teodora Munteanu a raspuns la intrebare la 05 Mar. 2013
Avand in vedere prevederile art. 206^14 din Codul fiscal precum si al normelor de aplicare ale acestuia, pentru tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al unei gospodarii individuale, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 50 de litri de produs/an cu concentratia alcoolica de 100% in volum, nivelul accizei datorate reprezinta 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, respectiv 375 euro/hl alcool pur.
Productia de tuica si rachiuri pentru consumul propriu al unei gospodarii individuale din recolta proprie, gospodarie care nu detine in proprietate instalatii de productie, poate fi realizata in sistem de prestari de servicii numai in antrepozite fiscale autorizate pentru productia de tuica si rachiuri.
Antrepozitele fiscale sunt obligate sa tina o evidenta distincta care sa cuprinda urmatoarele informatii: numele gospodariei individuale, cantitatea de materii prime data pentru prelucrare, cantitatea de produs finit rezultata, cantitatea de produs finit preluata, din care pentru consum propriu, data preluarii, numele si semnatura persoanei care a preluat.
Pentru tuica si rachiurile destinate consumului propriu al gospodariei individuale realizate in sistem de prestari de servicii intr-un antrepozit fiscal de productie, acciza datorata bugetului de stat va deveni exigibila la momentul preluarii produselor din antrepozitul fiscal de productie. Beneficiarul prestatiei va plati prestatorului pe langa tariful de prestare si acciza aferenta cantitatii de tuica si rachiuri preluata. Pentru cantitatea de 50 de litri de produs destinata consumului propriu al unei gospodarii individuale, nivelul accizei datorate reprezinta 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, respectiv 375 euro/hl alcool pur. Pentru cantitatea de produs preluata de gospodaria individuala care depaseste aceasta limita, inclusiv pentru consumul propriu al acesteia, nivelul accizei datorate este nivelul standard al accizei pentru alcoolul etilic, respectiv 750 euro/hl alcool pur.
Cantitatile de tuica si rachiuri din fructe preluate de gospodariile individuale vor fi insotite de avizul de insotire a marfii emis de antrepozitul fiscal care a efectuat prestarea de servicii, in care va fi inscrisa mentiunea "cu accize platite".
Gospodaria individuala care intentioneaza sa vanda din cantitatile de tuica si rachiuri preluate de la antrepozitul fiscal de productie unde au fost realizate in sistem de prestari de servicii, trebuie sa respecte prevederile legale in vigoare privind comercializarea acestor produse.
Gospodaria individuala care produce ea insasi tuica si rachiuri in vederea vanzarii are obligatia de a se autoriza in calitate de antrepozitar, fiind tratata ca o mica distilerie, atunci cand productia anuala este mai mica de 10 hl alcool pur.
Prin mica distilerie, in intelesul prezentelor norme metodologice, se intelege mica distilerie care apartine unei persoane fizice sau juridice care realizeaza o productie de alcool etilic si/sau distilate, inclusiv tuica si rachiuri, de pana la 10 hl alcool pur pe an - exclusiv cantitatile realizate in sistem de prestari de servicii pentru gospodariile individuale - si este autorizata ca antrepozit fiscal de productie .Alte intrebari despre ANAF si MFP

Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubContabilitate.ro
Sectiuni
  • ANAF si MFP
  • Codul de procedura fiscala
  • Codul fiscal
  • Declaratii si Formulare
  • Legea Contabilitatii
  • Monografii contabile
  • Studii de caz
  • TVA
Expertii nostri
Alexandra Preutescu
George Necula Geta Bujor Adriana Marin Marina- Alexandra Cruciu Silviu Badea Georgiana Iovan
Video club

X